Hielspoor en koelen

koelen-van-hielspoorKoelen is een therapie die op zich misschien niet direct de oplossing bij hielspoor hoeft te brengen, maar het wordt vaak geadviseerd in combinatie met andere therapieën. Koelen werkt vaak goed op ontstekingen

Hoe werkt koelen?

Het koel houden van de ontsteking stimuleert de doorbloeding van het pees materiaal, dus ook bij hielspoor / fasciitis plantaris. Vooral in het begin stadium van hielspoor is dit nuttig, en kan het de genezing stimuleren.

Hoe pas je het toe?

Het koelen kan op verschillende manieren gedaan worden:

  • Prepareer ijsblokjes in de vriezer, en pak ze beet met een stukje papier (anders bevriest de huid van je vingers). Masseer nu met het ijsblokje de hiel. Meestal zal met 10-15 minuten het ijsblokje gesmolten zijn, en dat is ook lang genoeg voor een behandeling. Aangezien de ontsteking op deze manier zowel gekoeld als gemasseerd wordt is dit een erg effectieve manier.
  • Er kan bv gebruik gemaakt worden van ijs (in handdoek),
  • Koude frisdrankblikjes zijn ook een optie, dit veroorzaakt dan wat minder geknoei met water.

Wat er ook gebruikt wordt, let er wel op dat de huid niet te lang aan ijs of bevroren materialen wordt blootgesteld. Zorg dus voor een tussenlaag, of beweeg  het ijs constant.

Het koelen dient enkele keren per dag herhaald te worden.

Reacties  

#1 m.kivits 26-12-2012 12:00
mijn huisarts advizeerde om de voeten in een bak met warm water te zetten voor de doorbloeding
#2 Remon 23-02-2013 13:31
Vraag is waarom hij zegt: warm water.. Als iets kouds op de huid wordt gelegd reageert het lichaam gelijk en laat daarna of zelfs tegelijkertijd bloed daar heen stromen.

Remon
Sport- en Gezondheidsprof essional
#3 gretha 16-12-2013 14:10
hiel spoor of peesontsteking
ik heb shockwave gehad injecties in mijn been
toen een combinatie lidocaïne(pijns tiller)en kenacort
(ontstekingsremmer)in mijn hiel ik had 3 weken geen pijn nu is het weer het zelfde als ervoor
#4 Henny 02-07-2014 18:51
Ik heb sclerodermie met sowieso een slechte bloedcirculatie in handen en voeten. Ik heb nu (weer) een heel lelijke ontsteking tussen binnenenkel en hielbot, wat helaas toch al een slecht doorbloed gebied schijnt te zijn. Die pijnlijke wond behandel ik nu op doktersadvies met NOVIXOL en EMOVANE + verbandkous + steunkous èn forse pijnstilling.
DaarBIJ heb ik nu echter ook steeds pijn onder de hiel. Ik vermoed: een hielspoor erBIJ. Mogelijk omdat ik anders loop door de pijn.
Is KOELEN in mijn geval wel wijs?