Hielspoor en intapen

Intapen is een vrij nieuwe behandeling van hielspoor / fasciitis plantaris. Doel is om de voet zo in te tapen dat de peesplaat niet al te ver kan rekken, en zo voorkomen wordt dat de peesplaat aanhechting continue beschadinkjes blijft oplopen. Er moet wel opgelet worden dat de tape deskundig geplaatst wordt, anders kan juist het tegenovergestelde bereikt worden, en kan het hielspoor zelfs erger worden. Daarnaast moet er voor gewaakt worden dat de huid niet beschadigd wordt door het permanent in tape te wikkelen. Het kiezen van een goede tape als sport tape kan hierbij helpen (geen ducktape bv.....).

Deze engelstalige video van sportsinjuryclinic.net geeft een mooie demonstratie over hoe de tape om de voet moet worden aangelegd:

Zie voor een document over hoe de tape aangelegd zou moeten worden hier; www.heelspurs.com.

Medical taping: Er is naast de klassieke vorm van intapen ook een anders soort tape: Cure tape (ook wel medical tape of kinesio tape genoemd). De werking is gebaseerd op een volledig anders principe, stimulering van het ge├»rriteerde weefsel, toevoer van bloed en afvoer van afvalstoffen. Zie voor een discussie over het toepassen van deze tape tegen hielspoor het runners meetingpoint. Meer informatie staat ook  op fysiotape.nl.

Medical tape bij hielspoor wordt aangelegd door 4 strips 2cm brede tape van ongeveer 8 cm met enige rek kruiselings over het hielbeen aan te brengen. Bij de brede versie van de tape volstaan 2 strips, waarvan een lange strip vanaf soms de kuit tot aan de voorvoet, en een kortere dwarse strip. Zie ook deze video van een fabrikant, KT:

{youtube}Ge_K98lmUJc{/youtube}

 

Reacties  

#1 Taksen de Nijs 26-07-2012 14:33
Tapen kan een leuk middel zijn. Maar je moet je afvragen welke functie je gaat ondersteunen. Wij zien een fasciitis plantaris veelvuldig in combinatie met instabiliteit van het bovenste spronggewricht. In dit geval kun je beter de gehele voet tapen en daarbij wat stabiliteitstra ining toepassen. Bij blijvende instabiliteit is gebruik maken van een sportbrace (A.S.O enkelbrace) aan te raden.

Taksen de Nijs
Fysiotherapeut - Manueel Therapeut in opleiding - MSU echografist
Instituut D&C fysiotherapie te Hoorn