Hielspoor en injecties

Bij deze behandeling worden met een injectie-spuit cortisonen (of corticosteroïden) ingespoten op het hielspoor. Cortisonen zijn een kunstmatige variant van hetzelfde hormoon dat door het lichaam in de bijnierschors wordt aangemaakt. Het wordt normaal gesproken in ons eigen lichaam aangemaakt onder invloed van stress en heeft een ontstekings remmende werking. 

Cortisonen (de kunstmatige vorm) wordt vooral bij sporters veel gebruikt voor de behandeling van pees aandoeningen, zoals dus o.a. hielspoor, maar soms ook voor bv achillespeesontsteking. Door de cortisonen in hoge cencentratie op de ontsteking aan te brengen kan deze vaak genezen.

Soms is het effect tijdelijk, en moet de behandeling herhaald worden, tot maximaal 4 keer.

De injectie zelf kan zeer pijnlijk zijn, maar het genezende effect op het hielspoor kan vrij snel optreden. Wel moet de eerste dagen na de injectie rust gehouden worden. De corticosteroïden verzwakken het peesweefsel namelijk ook, dus zware belasting kan beschadigingen veroorzaken, en de hielspoor verergeren.

Er zijn daarom ook de nodige bezwaren tegen behandeling van hielspoor met injecties. Soms treedt helemaal geen effect op en ook is het effect soms na een paar maanden uitgewerkt. Daarnaast kan het peesweefsel aangetast of verzwakt worden door cortisonen, vooral bij meerdere injecties. In een enkel geval kan de pees zelfs los scheuren. Meer dan 2-3 injecties in een voet moeten daarom sterk afgeraden worden.
Als andere behandelingen tegen hielspoor geen effect hebben kan het echter de moeite zijn om deze behandeling toch te proberen.

Er is een kleine kans op bijwerkingen als tijdelijke overgevoeligheid op de plek van de injectie, of een overgevoeligheids reactie.

Recent verscheen in een publicatie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een verslag van een Australisch onderzoek waarbij bleek dat het effect van injecties met dexamethason (een corticosteroïd) weliswaar positief was, maar wel slechts tijdelijk. Na 4 weken was het effect meestal weer verdwenen.

 

Reacties  

#61 Lucy 02-04-2014 18:17
Mijn pogingen: zooltjes, fysiotherapie, gips, shockwave, injecties, acupunctuur, rek-en strekoefeningen , Strassburg Sock, Hecla Lava D6, voedingssupplem enten enz. enz. enz. Veel orthopedische artsen gezien. Veel vertrouwen in Dr. Meuffels van Erasmus MC. De eerste arts die mij niets beloofd heeft en mij niet probeert op te peppen als er geen reden toe is.
Iedere avond een paar trekjes van een joint is voor mij de enige manier om te slapen en een beetje verlichting te vinden. 24 uur per dag pijn gaat je echt de strot uithangen, dat verzeker ik je!
#62 Jan 02-04-2014 19:01
hallo allemaal,
Ik ben 25 december 2013 weer lamgzaam begonnen met hardlopen en heb inmiddels 415 km zonder pijn gelopen. Ik heb twee spuiten gehad en het heeft mij heel goed geholpen. Een loopmaat van mij heeft ook een spuit erin gehda , zelfde probleem en loopt nu ook pijnloos. Wat bij ons heeft geholpen hoeft niet bij een ander effect te hebben. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Maar nogmaals wat is wijsheid, ieder moet het voor zichzelf uitmaken.
#63 Klaasje 03-04-2014 07:55
Ha Jan,

Ik heb echt precies hetzelfde gehad en gedaan. Echter was bij mij de spuit na 6 maanden uitgewerkt en werd de pijn alleen maar erger omdat het nu "lijkt" alsof je geen last hebt maar dit komt alleen door die injectie. Ik hoop natuurlijk voor je dat het geheel weg blijft, maar hou er toch enigszins rekening mee dat het na enkele maanden weer terug zal komen. Die injectie zijn namelijk echt van tijdelijke aard, alleen bij de 1 langer dan de ander. Ik heb er zelfs gewoon marathons meegelopen die periode.
#64 Miran 12-06-2014 11:37
Afgelopen dinsdag begonnen met shock wave therapie. Ben erg benieuwd. Zo ieder week. Het is geen prettige behandeling. Hoop dat t helpt. Ik ga ervoor.
Heeft iemand hier verder ook ervaring mee. Dit valt verder ook niet onder de ziekte kosten verzekering.
Das wel balen. 75 euro per keer is best veel geld. . Toch??
#65 Rita 12-06-2014 13:35
@ Miran ik zelf heb 4 behandelingen gehad (vergoed door ziekenfonds) meer kon ook niet werd mij gezegd. Het deed idd ontzettend zeer en heeft niets geholpen.
#66 Josje 12-06-2014 15:53
Ik ben ondertussen weer een paar maanden verder; de revalidatie-art s heeft foto's gemaakt en daar was idd een hielspoor(tje) op te zien. Verder was mijn peesplaat overbelast/geïr riteerd. Oorzaak: de bouw/stand van mijn voet. Ik heb een doorgezakte holvoet, hallus falgus, overpronatie en klauwtenen. Ik ben nu doorverwezen naar een Orthopedisch schoenmaker die schoenen op maat maakt voor mij. Hoge schoenen met veters en hak. Eind juni zijn ze klaar. Ben benieuwd. Klachten heb ik nog in dezelfde mate. Meeste pijn heb ik later op de dag na een tijdje te hebben stilgezeten, als ik dan weer ga lopen strompel ik...
#67 Lucy 12-06-2014 19:35
Mijn fysiotherapeut rekende mij een fysio-consult en daarnaast iedere keer € 17,-- die ik ter plekke moest voldoen.
In overleg met de fysiotherepeut zijn we gestopt na de 6e behandeling.
De behandeling zelf was voor mij goed uit te houden en gaf een 'verdoofd' gevoel bij het lopen. Helaas duurde dat telkens maar een minuut of 10.
De therapeut zei dat hij goede resultaten boekte met hielspoor. Ik heb chronische peesplaatonteki ng en daar deed het helaas niets voor. Succes Miran!
#68 Miran 18-06-2014 22:03
Hoi daar. Goh Lucy wat ontzettend vervelend dat de therapie niet heeft geleid tot verbetering. Wat ga je nu ondernemen om je klachten tegen te gaan. Chronische peesplaatontste king. Vreselijk. Je bent zo beperkt in alles wat je doet. Inmiddels heb ik nu 2 behandelingen gehad van shockwave. Dit is absoluut geen pretje. Voorafgaande weer een echo gemaakt van de hielspoor. Deze was al voor de helft afgenomen. Onvoorstelbaar toch! Hoop dat het zo snel beter gaat zodat ik weer de wandelschoenen aankan. Wel blijft ik nog veel last houden van mijn enkel. Mag hopen dat deze klachten ook snel afnemen. Ben tot nu toch hoopvol. Maar ben er nog lang niet. Hou jullie op de hoogte.
#69 aasrah 19-06-2014 23:24
Beste iedereen, cortisonstioide prikken is nooit de blijvende oplossing tegen pijnklachten van hielspoor. Want het maar een werking van vier tot zes weken en dan moet je weer een prik. En daarbij hebben de prikken ook een verslavende werking. En je eet patroon kan ook hierdoor veranderen. Als je het regelmatig krijgt. Ik hoor dat shockwave heel goed helpt in de meeste gevallen. In ernstige gevallen help helpt het niet. De orthopedische arts die je behandeld zal advies geven wat de juiste behandeling is voor jou. Ik heb eerst een spalk gehad voor de hierspool daarna steunzolen en nu een prik als dit niet juist werkt. Wordt mijn voet geopereerd. En weer in de juiste houding gezet. Waardoor de hielspoor zo goed als zal verdwijnen of in ieder geval minder snel zal terug komen.
#70 Miran 29-06-2014 10:52
Hoi, Zo inmiddels 3 x een shockwave therapie gehad. Steeds vooraf een echo gemaakt. En na 3 x was de hielspoor al helemaal verdwenen. Alleen de pijn is nog niet over. moet langzaam gaan afnemen zeggen ze. Merk tussendoor wel dat ik meer kan lopen zonder pijn. Zelf heb ik van de week gerend omdat ik snel ergens moest zijn. De trap op en af sneller gaat me beter af. Maar daarna weer flinke pijn. Zou het dan echt beter gaan. Durf het bijna niet te geloven. Afwachten dus maar. Wat er al 2 jaar zit kan niet in een maand over zijn zeiden ze. Hielbeen is flink geïrriteerd.
#71 Rita 29-06-2014 12:09
Dat is Nog eens goed nieuws. Ik duim mee voor je.