Hielspoor en injecties

Bij deze behandeling worden met een injectie-spuit cortisonen (of corticosteroïden) ingespoten op het hielspoor. Cortisonen zijn een kunstmatige variant van hetzelfde hormoon dat door het lichaam in de bijnierschors wordt aangemaakt. Het wordt normaal gesproken in ons eigen lichaam aangemaakt onder invloed van stress en heeft een ontstekings remmende werking. 

Cortisonen (de kunstmatige vorm) wordt vooral bij sporters veel gebruikt voor de behandeling van pees aandoeningen, zoals dus o.a. hielspoor, maar soms ook voor bv achillespeesontsteking. Door de cortisonen in hoge cencentratie op de ontsteking aan te brengen kan deze vaak genezen.

Soms is het effect tijdelijk, en moet de behandeling herhaald worden, tot maximaal 4 keer.

De injectie zelf kan zeer pijnlijk zijn, maar het genezende effect op het hielspoor kan vrij snel optreden. Wel moet de eerste dagen na de injectie rust gehouden worden. De corticosteroïden verzwakken het peesweefsel namelijk ook, dus zware belasting kan beschadigingen veroorzaken, en de hielspoor verergeren.

Er zijn daarom ook de nodige bezwaren tegen behandeling van hielspoor met injecties. Soms treedt helemaal geen effect op en ook is het effect soms na een paar maanden uitgewerkt. Daarnaast kan het peesweefsel aangetast of verzwakt worden door cortisonen, vooral bij meerdere injecties. In een enkel geval kan de pees zelfs los scheuren. Meer dan 2-3 injecties in een voet moeten daarom sterk afgeraden worden.
Als andere behandelingen tegen hielspoor geen effect hebben kan het echter de moeite zijn om deze behandeling toch te proberen.

Er is een kleine kans op bijwerkingen als tijdelijke overgevoeligheid op de plek van de injectie, of een overgevoeligheids reactie.

Recent verscheen in een publicatie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een verslag van een Australisch onderzoek waarbij bleek dat het effect van injecties met dexamethason (een corticosteroïd) weliswaar positief was, maar wel slechts tijdelijk. Na 4 weken was het effect meestal weer verdwenen.

 

Reacties  

#76 marina 20-08-2014 17:59
hai ,heb al bijna 2 maanden last van pijn onder mijn voet ,was een spier die ontstoken was ,diclofenac gnomen ,al 2 maanden ,pijn is nog niet weg ,wel aan die spier is het weg ,maar vandaag voelde de dokter en zij dacht aan hielspoor ,moet morgen voor een echo en foto, als ik al jullie brieven lees is het niet min ,heb dan ook nog fibromyalgie ,al 13 jaar ,das ook constant ontstekingen ,dan daar en dan weer daar , maar dat zal er toch niet mee in verband staan denk ik ,afwachten ,de uitslag van de foto's
#77 Miran 20-08-2014 18:50
Hoi Josje, de precieze oorzaak dat weet ik eigenlijk helemaal niet. Ik heb 2 jaar geleden wel de Nijmeegse vierdaagje uitgelopen en voorheen hadden we meer dan 1000 km getraind. Dus ik neem aan overbelasting. Maar ik ben ook wel wat kilo's te zwaar dat werkt dus ook niet mee. Ik loop de hele dag tijdens mij werk. Ja dus te oorzaak is neem ik aan alles bij elkaar. Het is wel erg lastig en pijnlijk. Wordt er niet goed van. Zo loop je strompelend en dan loop je weer normaal. Mensen kijken er zo raar tegen aan.
Nou Marina ik hoop voor jou dat t geen hielspoor is want daar ben je nog niet klaar meer. sterkte in ieder geval en beterschap.
#78 Miran 10-09-2014 18:07
Vanaf maandag 4 weken gips. De hielspoor is helaas weer terug. Vandaag naar orthopeed geweest. Daar zitten we weer.