Hielspoor en injecties

Bij deze behandeling worden met een injectie-spuit cortisonen (of corticosteroïden) ingespoten op het hielspoor. Cortisonen zijn een kunstmatige variant van hetzelfde hormoon dat door het lichaam in de bijnierschors wordt aangemaakt. Het wordt normaal gesproken in ons eigen lichaam aangemaakt onder invloed van stress en heeft een ontstekings remmende werking. 

Cortisonen (de kunstmatige vorm) wordt vooral bij sporters veel gebruikt voor de behandeling van pees aandoeningen, zoals dus o.a. hielspoor, maar soms ook voor bv achillespeesontsteking. Door de cortisonen in hoge cencentratie op de ontsteking aan te brengen kan deze vaak genezen.

Soms is het effect tijdelijk, en moet de behandeling herhaald worden, tot maximaal 4 keer.

De injectie zelf kan zeer pijnlijk zijn, maar het genezende effect op het hielspoor kan vrij snel optreden. Wel moet de eerste dagen na de injectie rust gehouden worden. De corticosteroïden verzwakken het peesweefsel namelijk ook, dus zware belasting kan beschadigingen veroorzaken, en de hielspoor verergeren.

Er zijn daarom ook de nodige bezwaren tegen behandeling van hielspoor met injecties. Soms treedt helemaal geen effect op en ook is het effect soms na een paar maanden uitgewerkt. Daarnaast kan het peesweefsel aangetast of verzwakt worden door cortisonen, vooral bij meerdere injecties. In een enkel geval kan de pees zelfs los scheuren. Meer dan 2-3 injecties in een voet moeten daarom sterk afgeraden worden.
Als andere behandelingen tegen hielspoor geen effect hebben kan het echter de moeite zijn om deze behandeling toch te proberen.

Er is een kleine kans op bijwerkingen als tijdelijke overgevoeligheid op de plek van de injectie, of een overgevoeligheids reactie.

Recent verscheen in een publicatie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een verslag van een Australisch onderzoek waarbij bleek dat het effect van injecties met dexamethason (een corticosteroïd) weliswaar positief was, maar wel slechts tijdelijk. Na 4 weken was het effect meestal weer verdwenen.

 

Reacties  

 
#61 Lucy 02-04-2014 18:17
Mijn pogingen: zooltjes, fysiotherapie, gips, shockwave, injecties, acupunctuur, rek-en strekoefeningen , Strassburg Sock, Hecla Lava D6, voedingssupplem enten enz. enz. enz. Veel orthopedische artsen gezien. Veel vertrouwen in Dr. Meuffels van Erasmus MC. De eerste arts die mij niets beloofd heeft en mij niet probeert op te peppen als er geen reden toe is.
Iedere avond een paar trekjes van een joint is voor mij de enige manier om te slapen en een beetje verlichting te vinden. 24 uur per dag pijn gaat je echt de strot uithangen, dat verzeker ik je!
 
 
#62 Jan 02-04-2014 19:01
hallo allemaal,
Ik ben 25 december 2013 weer lamgzaam begonnen met hardlopen en heb inmiddels 415 km zonder pijn gelopen. Ik heb twee spuiten gehad en het heeft mij heel goed geholpen. Een loopmaat van mij heeft ook een spuit erin gehda , zelfde probleem en loopt nu ook pijnloos. Wat bij ons heeft geholpen hoeft niet bij een ander effect te hebben. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Maar nogmaals wat is wijsheid, ieder moet het voor zichzelf uitmaken.
 
 
#63 Klaasje 03-04-2014 07:55
Ha Jan,

Ik heb echt precies hetzelfde gehad en gedaan. Echter was bij mij de spuit na 6 maanden uitgewerkt en werd de pijn alleen maar erger omdat het nu "lijkt" alsof je geen last hebt maar dit komt alleen door die injectie. Ik hoop natuurlijk voor je dat het geheel weg blijft, maar hou er toch enigszins rekening mee dat het na enkele maanden weer terug zal komen. Die injectie zijn namelijk echt van tijdelijke aard, alleen bij de 1 langer dan de ander. Ik heb er zelfs gewoon marathons meegelopen die periode.