Hielspoor en goede schoenen

Met goede schoenen is hielspoor vaak te voorkomen. Behalve overbelasting is een verkeerde houding van de voeten een van de grootste oorzaken van hielspoor. Ontzettend veel mensen lopen op totaal verkeerd schoeisel (slippers bv), hetzij uit mode-overwegingen, hetzij uit zuinigheid, maar de consequenties voor voeten kunnen funest zijn. Behalve hielspoor kunnen ook andere blessures hieruit voortvloeien. Zorg dus altijd voor goed schoeisel. Let vooral op goede steun (goed omsluiten van de voet), en een zekere mate van demping. Een kleine hakverhoging is aan te bevelen, en kan zelfs genezend werken. Vermijd bv slippers, deze geven zeer weinig steun. Het is bekend dat juist in het najaar meer mensen last van hielspoor hebben na de hele zomer op slippers gelopen te hebben.

voorkom hielspoor door goede schoenenLet er ook op dat de schoen goed kan afwikkelen, dus er moet enige buiging in de zool mogelijk zijn. Erg starre schoenen (sommige bergschoenen, veiligheids schoenen) moeten vermeden worden, ze zijn slecht voor hielspoor.

Hoge hakken verdienen dan weer een aparte vermelding. Een hakverhoging kan een effect hebben op de behandeling van hielspoor/peesplaatontsteking (de voet wordt als het ware iets voor over gebogen, wat de spanning op de peesplaat enigszins verminderd). Natuurlijk moet dit ook weer niet overdreven worden.

Daarnaast zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voet problemen als hiel spoor. Voorbeelden hiervan zijn de Stretchwalker en MBT. Over de effecten gaan wisselende verhalen de ronde, maar er zijn mensen die er baat bij hebben gehad, en soms volledig van hielspoor genezen zijn.

 

Reacties  

#16 Josje 15-08-2014 16:02
Ik heb MTB's geprobeerd, Fittflops, had nieuwe steunzolen aangemeten gekregen; niks hielp! Bij de huisarts een verwijzing gekregen voor de revalidatiearts . Het blijkt nu dat de bouw van mijn voeten de oorzaak is van mijn klachten; er was op de foto duidelijk een hielspoor(tje) te zien en daarnaast was de peesplaat erg overbelast en geïrriteerd. Ik heb nu orthopedische schoenen. Het lopen is al stukken beter! Ik draag ze nog maar kort maar de bedoeling is dat de klachten langzaam moeten gaan afnemen. In huis draag ik Crocs, dat voelt ook prettig.