Hielspoor en goede schoenen

Met goede schoenen is hielspoor vaak te voorkomen. Behalve overbelasting is een verkeerde houding van de voeten een van de grootste oorzaken van hielspoor. Ontzettend veel mensen lopen op totaal verkeerd schoeisel (slippers bv), hetzij uit mode-overwegingen, hetzij uit zuinigheid, maar de consequenties voor voeten kunnen funest zijn. Behalve hielspoor kunnen ook andere blessures hieruit voortvloeien. Zorg dus altijd voor goed schoeisel. Let vooral op goede steun (goed omsluiten van de voet), en een zekere mate van demping. Een kleine hakverhoging is aan te bevelen, en kan zelfs genezend werken. Vermijd bv slippers, deze geven zeer weinig steun. Het is bekend dat juist in het najaar meer mensen last van hielspoor hebben na de hele zomer op slippers gelopen te hebben.

voorkom hielspoor door goede schoenenLet er ook op dat de schoen goed kan afwikkelen, dus er moet enige buiging in de zool mogelijk zijn. Erg starre schoenen (sommige bergschoenen, veiligheids schoenen) moeten vermeden worden, ze zijn slecht voor hielspoor.

Hoge hakken verdienen dan weer een aparte vermelding. Een hakverhoging kan een effect hebben op de behandeling van hielspoor/peesplaatontsteking (de voet wordt als het ware iets voor over gebogen, wat de spanning op de peesplaat enigszins verminderd). Natuurlijk moet dit ook weer niet overdreven worden.

Daarnaast zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voet problemen als hiel spoor. Voorbeelden hiervan zijn de Stretchwalker en MBT. Over de effecten gaan wisselende verhalen de ronde, maar er zijn mensen die er baat bij hebben gehad, en soms volledig van hielspoor genezen zijn.

 

Reacties  

#1 Mieke Tiele. 03-05-2012 19:53
Mijn hielsporen, aan beide hielen zijn helemaal genezen met MBT schoenen, echt super, liep er al 11 jaar mee en nu is het weg. Heb zooltjes gebruikt van de podoloog, die hielpen een jaar en toen was dat over. Toen kwam iemand met de MBT schoenen, ik geloofde er eerst niet meer in, had al zoveel geprobeerd maar toch ben ik eens een kijkje gaan nemen naar de MBT schoenen. In een winkel in Noordwijkerhout , werd ik fantastisch geholpen en de schoenen waren helemaal op maat, heb er ook nog les gekregen om op de schoenen te leren lopen. Tegenwoordig loop ik op WalkMaxx schoenen, ook met een ronde zool, deze zijn stukken goedkoper dan de MBT's maar werken ook prima. Soms loop ik op gewone schoenen met een gelhakje, dat gaat tegenwoordig ook weer maar niet te lang, ik moet echt ronde zolen dragen.
Dit is mijn ervaring met MBT en andere ronde zolen schoenen voor genezing van mijn hielsporen, SUPER.

Vriendelijke groeten Mieke
#2 Annemieke 12-05-2012 17:09
Aan mijn linker voet heb ik hielspoor. Werd gek van de pijn en kreeg een paar keer per jaar cortison spuiten. Ben veel gaan lezen op internet en kwam bij MBT terrecht.
Mijn rugpijn verbeterde maar ook mijn hielspoor. Maar het was nog niet optimaal omdat ik eigenlijk een maat te breed had besteld. Heb toen MBT Jambo besteld , een sneaker die een gelijkenis heeft met converse. Ben toen een reis gaan maken en had mijn bedenkingen, maarboven wonder heb ik hele dagen kunnen lopen. Na mijn vakantie heb ik een paar schoenen en sandalen gekocht. Mijn hielspoor voel ik niet in de schoenen, bovendien kan ik nu ook mijn andere eleganten schoenen ook weer zonder pijn aantrekken. Dus mijn advies go for it....!
#3 Lottie 13-07-2012 13:07
weetje wat echt helpt.
bowen techniek.
en je kunt weer lopen zonder schoenen en zonder zolen.
en je voelt je weer vit.
#4 Karin 22-07-2012 00:06
Ik heb ook een hielspoor in mijn linker voet. Werk in de catering en heb pas een nieuwe baan sinds 2 maanden maar zit nu al 1 week thuis wat ik vreselijk vind in mijn proeftijd!
#5 betty 17-08-2012 17:04
hallo
ben kapster en heb in mijn rechtervoet drie hielsporen verdomd pijnlijk
kan smorgens of als wat gerust heb
bijna niet gaan soms is het of ze een bot mes in mijn voet steken heb al cortizonen laten inspuiten zonder resultaat hoop op beterschap
#6 Menno 25-08-2012 19:15
ik heb nu al drie jaar last van mn hak ik hem al zooltjes gekocht smeer vaak spierzalf op maar niks helpt. Ik heb nu ook een spuitbus gekocht die ik 15 minuten voor het sporten kan op spuiten het werkt goed, maar het is slechts een tijdelijke pijnstiller, wat helpt echt goed?
#7 simone 23-11-2012 21:49
4dgn voor ons vertrek naar de olympische spelen had ik hielspoor.totaa l moedeloos mbt schoen gekocht.had mijn bedenkingen, hoge prijs en raar model,maar wat een uitvinding!!doe n hoor!helpt echt!!!
#8 Smile 14-12-2012 14:42
Iedereen hartstikke bedankt!

Dankzij de adviezen hier ben ik ook MBT gaan dragen. Heb ze gisteren gekocht, elke stap die ik zet lijkt wel oefening op therapie basis.
niet twijfelen kopen, je zal je verbazen bij elke stap die je zet!!
Groet Smile.
#9 elisabeth 07-01-2013 15:52
Mijn Hielspoor is genezen door hete baden te nemen, zodat de ontsteking er uit kan komen, en zachte crocs die vingen het bot op, Genezen ben ik.tevens loop ik op MBT schoenen, wel veel spierpijn heb ik gehad in de kuiten.maar ze lopen prima.
#10 manueeltherapeut 29-03-2013 09:37
bij hielspoor goed en dagelijks de kuitspieren stretchen. En een Fysio- of manueeltherapeu t raadplegen. Natuurlijk goede schoenen, maar daar zijn zoveel meningen over........ Bepaal zelf waar je het fijnst op loopt: MBT, Fitflops, 3 cm hak, zachte zool, buigzame zool of stijve zool.
Ik vond Ecco geweldig tot mijn grote teen pijn ging doen, toen ben ik een stijve zool gaan dragen en alles ging goed, maar wel dagelijks de kuitspieren stretchen.
#11 sien 18-04-2013 13:28
ik ben elke dag een half uur in een voetenbad gegaan met mijn voeten.
dit kan ook zonder water binnen een half jaar was ik er vanaf.
waarschijnlijk door de trilling.
het proberen waard.
#12 Ingrid 19-04-2013 22:25
Ik heb bijna 2 jaar last gehad van hielspoor.
Kon na een dag werken (ik sta de hele dag) nauwelijks nog lopen.
Zooltjes laten opmeten maar hielp bij mij niet.
Veel gelezen over allerlei schoeisel en ben toen op MBT schoenen uitgekomen.
Ik heb een sneaker gekocht (Jambo) toch nog een beetje modern.
Binnen een paar weken waren al mijn klachten weg.
Ik ben er heel blij mee en nu op zoek naar de nieuwe kleurtjes in de collectie van 2013
Ik ga ze weer bestellen,Super.
Groetjes Ingrid
#13 Tum 21-04-2013 11:44
Hallo allemaal ,er is een heel eenvoudige en goede behandeling voor hielspoor/tenni sarm enz
Hielspoor maar ook tennisarm en schouder zijn overbelasting blessures, de aanhechting van pees aan het bod is beschadigd.
In je bloed zitten BLOEDPLAATJES die alles repareren in het lichaam, het probleem is echter dat er op deze plaatsen vrijwel geen bloed stoomt, dus ook geen bloedplaatjes. De oplossing is bedacht door een eindhovense sportarts, Hij neemt wat bloed af en centrifugeert dit, dit scheidt de bloedplaatjes af en deze worden ingespoten op de aangedane plaats . na 3 weken is alles totaal genezen.( dokter Delivrè, Caterina ziekenhuis eindhoven) succes Tum uit DenBosch
#14 Ludwina 24-04-2013 12:03
Hallo Tum,
Ik heb die bloedplaatjesbe handeling ook gehad maar 1 dag later kon ik men arm niet meer gebruiken, en voelde ik bij het heffen opeens een krak. Toen ik dat vertelde aan specialist zei hij : ja dan zul je al in fase 3 zitten en is de operatie het enige dat je nog kan helpen.... Die alternatieve behandelingen, een mens gelooft er in omdat operaties altijd een lange( ere) herstelperiode hebben, maar zijn ook soms gewoon een geldkwestie. Die worden nl niet terug betaald door ziekenfonds. €110 voor niets dus en een helse pijn en uiteindelijk toch operatie. Maar voor wie het wel werkt, zoveel te beter. Hoor veel positiefs bij behandeling van littekens....
#15 jolanda 15-05-2013 19:14
Na maandenlang strompelen en pijnstillers slikken ,toch maar naar een orthopeed gegaan.Foto gemaakt en nader onderzoek gedaan hielspoor,ontst oken peesplaat en aanhechtingen van de peesplaat zwaar overbelast.Nu zooltjes laten maken bij een orthopedisch instrumentenmak er,Een verademing,zond er de zooltjes nog wel pijn,maar nu gewoon weer 9 uur per dag staan op mijn werk.Ik dacht echt dat ik de rest van mijn leven met pijn moest doorbrengen.